Bilişim Teknolojileri Alanı - Web Programcılığı Dalı

Bilişim Teknolojileri Alanı - Web Programcılığı Dalı

18.10.2019 3659

18-10-201918-10-201918-10-201918-10-201919-10-201919-10-201919-10-201919-10-2019

 


 



ALAN HAKKINDA

Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur.  

Bilişim Teknolojileri;  bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır. 

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri, yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. Bilişim Teknolojileri, güncel bir bakışla bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. 

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

 

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ DALLARI

Bilişim teknolojileri alanı altında şu dallar bulunmaktadır.

·         Ağ İşletmeliği

·         Web Programcılığı

·         Veri Tabanı Programcılığı

·         Bilgisayar Teknik Servisi


Okulumuzda Web Programcılığı dalında eğitim verilmektedir.

·         Web sitesinin görsel tasarımını yapmak,

·         Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek,

·         Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.


Öğrencide bulunması gereken nitelikler;

·         Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,

·         Yabancı dil bilen,

·         Ekip içinde çalışabilen,

·         Sistemli düşünebilen,

·         Matematikle ilgili konularda başarılı,

·         Kendini yenileyebilen,

·         Araştırmacı,

·         Sabırlı ve dikkatli,

·         Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.


Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

İŞ BULMA İMKANLARI

Web programcısı; meslek yüksek okullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim),Bilişim Yönetim, e- Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY- 1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik- Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve EA- 1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

M.T.O.K. NEDİR? 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir. M.T.O.K. uygulamasıyla getirilen yenilik bu okullara sadece ilgili mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrencilerin yerleşebilmesidir. Bu sayede teknoloji fakülteleri kurularak başta mühendislik bölümleri olmak üzere meslek ve teknik lise mezunu öğrencilere daha bir çok bölümün önü açılmıştır. M.T.O.K. bölümlerine o alana giriş hakkı olan mesleki teknik eğitim öğrencileri dışında başka mesleki teknik eğitim öğrencileri ve normal lise eğitimi almış öğrenciler (Düz, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi vb. ) seçim yapamazlar, tercih yapıp M.T.O.K. bölümlerini kazansalar bile bu bölümlerde okuyamazlar.

Bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır. Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.

 

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Bilişim Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS

Basım ve Yayın Teknolojileri

2

Bilgisayar Teknolojisi

2

Coğrafi Bilgi Sistemleri

2

İnternet ve Ağ Teknolojileri

2

Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi

2

Mobil Teknolojileri

2

Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi

2

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği

2

Web Tasarımı ve Kodlama

2

Bilişim Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS

Adli Bilişim Mühendisliği

4

Bilgisayar Mühendisliği

4

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

4

Biyomedikal Mühendisliği

4

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

4

Yazılım Mühendisliği

4

Basım Teknolojileri

4

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

4

Dijital Oyun Tasarımı

4

İşletme Bilgi Yönetimi

4

Yönetim Bilişim Sistemleri

4

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

4

Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği

4

Kaynak: http://meslekitanitim.meb.gov.tr/